ODLINGEN
Intill vårt hus inbäddad av skog och ängar ligger min odling. Uppbyggd av jord från den gamla dynghögen som fanns kvar efter min farfar och farmors tid som mjölkbönder. Här odlas främst 1-åriga sommarblommor, men jag utökar med lökar och perenner bit för bit.
Under våren blommar nacisser och tulpaner. Sedan kommer de tidiga sommarblommorna så som klint, slöjsilja, lejongap och varefter sommaren går fylls bäddarna med fler sorter som t ex solrosor, olika prydnadsgräs, rudbeckia, rosenskära och så klart primadonnan dahlia!
Jag odlar många sorter som även går bra att torka. De får förgylla tomrummet från frosten till nästa vår när allt börjar om igen.
Mitt mål är att kunna erbjuda blommor i säsong som har odlats på ett miljövänligt, hållbart och hantverksmässigt sätt.
Miljövänligt
Jag strävar efter att ha ett slutet kretslopp här på gården och att använda de resurser som finns på platsen vad gäller täckmaterial och gödsel.
För buketter och arrangemang använder jag miljövänliga alternativ så som jutesnöre, grenar och mossa.
Hållbart
Genom att odla blommor som är anpassade till vårt svenska klimat krävs inga uppvärmda växthus eller extra resurser för att få fram friska och starka plantor. Att följa säsongen och arbeta med det som blommar just nu är både hållbart och klimatsmart. Precis som det är att köpa grönsaker i säsong. Det gör att vi kan undvika långa transporter med flyg och lastbil. För varför frakta blommor lång väg när de kan odlas här nära den som ska få njuta av dem.
Att driva en småskalig odling är också ett sätt för mig att skapa hållbarhet som egenföretagare. Odlandet ska göras utan att stressa vare sig mig eller naturen. Jag vill inte bruka mer jord än att den går att sköta på ett hållbart sätt. Att ha en balans mellan vattenåtgång, gödsel och det som odlas och att hushålla med det som finns lokalt på min odlingsplats.
Hantverksmässigt
Varje blomma och stjälk är sådd och planterad av mig och ges omsorg och kärlek hela vägen från frö till skörd.
Odlingsbäddarna brukas enligt "no dig"-metoden, jag gräver så lite som möjligt i bäddarna för att inte störa mikrolivet. Jorden täckodlas, vilket ger näring till jorden, begränsar mängden ogräs och minskar avdunstningen så att jag kan spara på vattnet.